GYORSGÁT

 

 
 


A Quick Damm® egy gyorsan felépíthető mobil gátrendszer, amely egy nagyon ellenálló geomembrán anyagból és egy fémvázból áll, melyek percek alatt könnyűszerrel összeszerelhetők, egy esetleges sérülésnél pedig könnyen, gyorsan (és helyben) javítható. A stabilitást és a szigetelést szilárd anyaggal (homokkal, földdel) vagy vízzel éri el a rendszer. A rendszer stabilitása olyan mértékű, hogy ideiglenes töltésként használva sem kell átszakadástól, felborulástól tartani, szemben az átázott talajon helyi alapanyagból épített, idő hiányában nem megfelelően tömörített földtöltéseknél. Szélsőséges viszonyok között lehetőség van az elemek kihorgonyzására is. A föld-, vagy víztöltés súlya hozzápréseli a geomembránt a szomszédos felületekhez - ez lehet talaj, függőleges fal vagy egy másik Quick Damm® elem - megakadályozva ezzel a folyadék szivárgását a szerkezet alatt és a függőleges csatlakozási helyeknél. Homokzsákokból emelt nyúlgáthoz is lehet csatlakozni a Quick Damm® elemet.

 

A váz anyaga lehet alumínium (korróziómentes és könnyű) vagy acél (csak 2,0 méter magasság felett). Alakja trapéz vagy kvadrát.

 

A ponyva anyaga PVC geomembrán (folyékony és szilárd töltőanyaghoz egyaránt) vagy polipropilén geotextilia (kizárólag szilárd töltőanyagokhoz). A geomembrán különböző vegyi anyagoknak jól ellenáll, ezáltal különböző közegekben, különböző anyagokkal szemben is használható. Felkérésre olajellenálló vagy nehezen éghető ponyvából is lehet gyártani a gátat, így biztosítva egyéb speciális felhasználási lehetőségeket.

 


A termék kialakítása (anyag, alak…) a felhasználás céljától függ: az árvízvédelemnél a típuselemek alumínium vázúak, trapéz alakúak, magasságuk maximálisan 1,5 m, hosszuk maximum 12 m, a ponyva anyaga pedig PVC geomembrán. A rendszer általános technikai paraméterei a mellékelt technikai adatlapon találhatók meg.

 

A típuselemeken kívül van lehetőség – természetesen tervezési és kivitelezési felárak mellett – egyedi igény szerinti gyártásra is (változtatni lehet a magasságon, szélességen vagy a hosszúságon), hogy a helyi viszonyokhoz igazodjon.

Rendszerelemek

 

A Quick Damm® gyors gát önmaga is többfajta igény kielégítésére alkalmas, hiszen mind magassága, mind hossza, sőt formája is a helyi szükségletekhez megfelelően választható meg. A Quick Damm® azonban nem egy önálló termék, hanem egy komplett rendszer eleme.

 

A rendszer további elemei:

ü     Az ajtóvédő Quick Damm®. Segítségével megoldható, hogy egy elöntött terepre nyíló ajtót a víztől megvédjünk, miközben működését nem akadályozzuk.

 

ü     A Quick Damm® sarokelem segítségével akár 90°-os kanyart is kialakíthatunk a gát vonalán, megtartva annak előnyös tulajdonságait, vízbiztonságát.

 

ü     A lefolyóvédő Quick Damm® felhasználása révén a lefolyók árvíz idején is problémamentesen tovább használhatók, tartalmuk nem fog az útra kifolyni.A felépítés munkafázisai

 

ü  A ponyva kiterítése,

 

ü a fémváz felállítása (egy kalapács segítségével, minden szakképzettség nélkül),

 

ü  a műanyag ponyva ráerősítése a vázra

 

ü  a trapéz alakú szerkezet feltöltése valamilyen töltőanyaggal. A feltöltéshez már szükséges valamilyen eszköz (vízszivattyú vagy gépi berendezés).

 

Mint a fenti felsorolásból is kivehető, a rendszer összeszerelése nem igényel sem szakképzettséget, sem komoly berendezést és felállítása mindössze perceket vesz igénybe – az 1,0 méter magas gátból 4-6 ember 1 óra alatt kb. 100 folyómétert tud felépíteni (feltöltés nélkül).

 

Felhasználási lehetőségekÁrvíz- és katasztrófavédelem területén:

ü      Ideiglenes nyúlgátként burkolt és tömörített földalapokon egyaránt

ü      Gátmagasító elemként, statikus víznyomás és hullámverés ellen is

ü      Gátmegszakítások vagy kulissza nyílások (út, bejárat, átvezetések) lezárására

ü      Belvízvédelem

 

Környezetvédelemben

ü      Olaj és oltóvíz visszatartására

ü      Olaj, szennyvíz, higított vegyszerek ideiglenes tárolására

ü      Oltóvíz tárolására

 

Mezőgazdaságban

ü      Ideiglenes belvízvédelemre

ü      Locsolási víz készletezésére

ü      Takarmány ideiglenes tárolására

 

 

Főbb típusok:

 

 

Q

S

M

L

X

XL

Magasság

1,0 m

0,5 m

1,0 m

1,5 m

2,0 m

3,0 m

Hossz (m)

6, 12 v. 24

6, 12, 24 v. 48

6, 12, 24 v. 48

6, 12 v. 24

6 v. 12

6 v. 12

Alak

Kvadrát

Trapéz

Trapéz

Trapéz

Trapéz

Trapéz

Váz anyaga

Acél

Alumínium

Alumínium

Alumínium

Acél

Acél

Töltőanyag

Folyadék vagy szilárd

Folyadék vagy szilárd

Folyadék vagy szilárd

Folyadék vagy szilárd

Folyadék vagy szilárd

Folyadék vagy szilárd