GYORSAN FELÁLLÍTHATÓ, FÚJT SÁTRAK (Airtent)

 

Amikor valamilyen katasztrófa, baleset helyszínére érkeznek mentősök, orvosok, úgy ott általában a munkavégzéshez nem kifejezetten alkalmas terepet találnak. Gyakran előfordul, hogy a mentést, ápolást, gyógyítást helyben kell elvégezniük vagy legalábbis elkezdeniük, elsősegélyt kell nyújtaniuk. A megfelelő körülmények megteremtéséhez kínálnak segítséget a fújt sátrak.

A fújt sátrak jellegzetessége, hogy könnyű szerkezetről van szó, mely perceken belül felállítható és használható. Eme két tulajdonsága miatt ideális felhasználási területe a mentőakciók, ahol szükséges lehet a sebesültek ellátásához a helyszínen kialakítani egy védett helységet. A sátor felépítéséből adódóan arra is képes, hogy a mozdíthatatlan személy fölött átemelve biztonságosabb, védettebb körülmények között láthassák el a sérültet.

Ezzel a sátorral számos olyan eseményen, baleseten, katasztrófahelyszínen lehet elsősegélyt nyújtani, ahol egyébként a körülmények ezt nehézkessé teszik. Alkalmazható közúti baleseteknél, földrengés után a helyszínen, egyéb baleseteknél…

A sátor üzembe helyezése egyszerű, gyors és nem igényel erőfeszítést. A sátrat egyszerűen a földre kell helyezni majd azt egy sűrített levegőpalackkal (6 literes 300 báros palack extraként kapható, de még egyszerűbb megoldás a 9 literes, 200 báros – búvároknál is használt – palack) vagy kompresszorral felfújni.

 

Ez a művelet kb. 2 percet vesz igénybe egy 25 m2-es, 1500 l-es sátornál, az összehajtogatott sátor cipeléséhez 4 emberre, a felállításhoz 1 emberre van szükség. Ezek után a sátrat a megfelelő helyre lehet vinni, amennyiben ez szükséges (ez felfújt állapotban is könnyűszerrel elvégezhető, hiszen a szerkezet csak ponyva és levegő, ugyanakkor a szerkezet felépítése miatt stabil, nem „esik össze”), majd rögzíteni kell. A sátor szellőzése és a könnyű ki- bejárás a 4 ablakkal (szúnyoghálóval és külső rolóval) és a 2 ajtóval van megoldva. A sátor biztonságos használata végett 2 túlnyomószelep van beépítve. További alapfelszerelés a sátoron a lezárható nyílások, amelyen keresztül a fűtési/szellőzési tömlőket, elektromos kábeleket a sátorba lehet húzni. Mindez csupán 81 kg-ot tesz ki, azaz kevesebb, mint 19 kg / liter (térfogat) vagy 3,2 kg / m2 (a 25m2-es sátornál).

 

A sátor két változatban készül:

·        a nyitott aljú sátor alkalmas arra, hogy valamilyen – általában nem mozdítható – személy vagy tárgy fölé emelve nyújtson védelmet a környezettől,

·        a zárt aljú sátor  alulról is vízzáró menedéket nyújt.

Ez tehát azt jelenti, hogy az általunk forgalmazott fújt sátrak könnyen mozgósíthatóak, praktikusak és sokoldalúan használhatók.

 

Referenciák:

 

Az Airtent® fújt sátrakat Európán belül számos állam használja már megelégedéssel. A következőkben feltüntetett referenciák csak kivonatát képezik a teljes listának.

 

Vevő

Hely

Rosenbauer

Tűzoltóegylet

Linz, Ausztria

Rosenbauer International

Linz, Ausztria

Osztrák Vörös Kereszt

Központ

Bécs, Ausztria

NICO-Dienst

Industrial-Safety-Service International

Sandhausen, Németország

Osztrák Honvédség

Kísérleti részleg

Bécs, Ausztria

Önkéntes tűzoltóság

Katasztrófavédelem

Ausztria szerte

Texco Swiss

Sátrak

Lüchingen, Svájc

I-T

Sátrak

Grenoble, Franciaország

BM Országos Katasztrófavédelmi Főig.

Magyarország

 

Főbb típusok:

 

 

RB 4 x 4

RB 5 x 4

RB 5 x 5

RB 6,5 x 5

Méret

4,0 x 4,0 m

5,0 x 4,0 m

5,0 x 5,0 m

6,5 x 5 m

Oldalmagasság

1,90 m

1,90 m

2,00 m

2,00 m

Gerincmagasság

2,65 m

2,65 m

3,00 m

3,00 m

Űrtartalom

1300 l

1450 l

1500 l

2100 l

Összsúly

64 kg

77 kg

81 kg

89 kg

Csomagméret

120 x 60 x 50 cm

150 x 60 x 55 cm

150 x 60 x 55 cm

170 x 75 x 50 cm

 

A sátor alaptartozékai:

a sátor, a merevítő-kötelek, a cölöpök, a javítókészlet, a táska és a felállítási illetve bontási útmutató.

A sűrítettlevegő-palack, a nyomásszabályozó, az alátét ponyvák, valamint  a belső elválasztó ponyvák igény esetén külön megrendelendők.