KÁBEL- ÉS CSŐÁTVEZETÉSI RENDSZER

 

Korunkban már szinte minden nemű létesítményben óriási számban vannak jelen a be- és átvezetendő kábelek, csövek: az egyre szaporodó gépi eszközök egyre több elektromos vezetéket igényelnek, mindennapossá válnak  a légkondicionáló berendezések, a telefon- és adathálózatok mellett egyre gyakoribb a biztonsági hálózat is (zárt rendszerű TV-lánc, érzékelők)…

Mivel ezek nagy része nem a létesítményen belül keletkeznek, ezeket valamilyen úton-módon be kell vezetni az épületbe illetve azon belül továbbvinni a különböző helységeken keresztül. Minden falon, födémen történő átvezetéskor meg kell azt bontani, ami veszélyforrást jelent, hiszen a fal már nem szigetel tovább sem víz, sem gáz, sem tűz ellen. Ezek igen komoly veszélyforrások, hiszen jelentős károkat tudnak okozni a berendezésekben, az adatokban , a létesítményben és nem utolsó sorban emberekben egyaránt. Forgalmazott termékeink között található olyan megoldás, amely a kábelek és csövek átvezetése során felmerülő biztonsági problémákra nyújt tartós és rugalmas megoldást. A BST rendszer a karbantartási, bővítési és javítási munkákat is megkönnyíti, hiszen a kábelek, csövek rendezetten kerülnek átvezetésre. A rendszer további előnye, hogy bármikor könnyedén bővíthető és a művelet után az eredeti szigetelési paramétereket biztosítja.

 

A BST rendszer alapját egy speciális, tűzgátló, öregedésálló gumi képezi, mely a modulrendszer alapelemei között található. A rendszer számos megoldást kínál, függően az átvezetendő anyagától (cső, kábelek) és mennyiségétől, az átvezetésnek támasztott követelményektől, és számos egyéb kérdéstől. A következőkben bemutatjuk a rendszer egyes megoldásait, röviden:

BST SB és SS típusú keretlezárás

Alapkeret tüzihorganyzott szögvasból (SB keret) épületeknél és behegeszthető laposvasból (SS keret) hajóépítésnél. A rendszer elemei továbbá a már bevált halogénmentes modullapok, lángálló elasztomer-műanyag (fél)modulok, melyek körülfogják a kábeleket. Az ék gondoskodik a rendszer szükséges tömítésről, a lezárás vastagsága 60 mm.

Alkalmazása: robbanásveszélyes területeken, polgári védelem, talajvíz elleni védelem, tűzvédelmi lezárás, hajóépítés, tengeri fúrótorony.

Jellemzők: B, E, F, G, H, I, J, K, M.

 

BST keretek – SBS típusú lezárás

Az alapkeret tüzihorganyzott acélprofilból készül, teljesen szimmetrikus felépítésű. Beépíthető tömör falba, födémbe vagy szerelt válaszfalba egyaránt. A modulok és az ék hasonló az előzőeknél. A lezárás vastagsága 90 mm.

Alkalmazása: tűzgátló lezárás épületekben, robbanásveszélyes területeken.

Jellemzők: A, C, F, J, K.

 

 

 

BST csőlezárás RR típus

Kábel- és csőátvezetés utólag fúrt átvezetéseknél vagy bebetonozott béléscsőnél. Halogénmentes tömítő idom, lángálló elasztomer-műanyag tömítő modul, csavarhúzásos lezárás.

Alkalmazás: robbanásveszélyes területek, polgári védelem, talajvíz elleni védelem, tűzvédelmi lezárás.

Jellemzők: B, D, E, F, G, I, J, K, M.

 

 

BST tűzvédelmi mandzsetta RM típus

Éghető csövek tűzvédelmi lezárása. Hőre duzzadó anyaggal töltött fémlamellákból álló lánc mandzsettaként fogja körbe a csövet. A csőátmérő meghatározza az elemek számát, ezáltal nagy a rendszer flexibilitása, könnyen szerelhető.

Alkalmazása: tűzvédelmi lezárás csőpostarendszereknél, szennyvíz- és gépészeti szerelés.

Jellemzők: A, B, E, F.

 

 

 

 

BST Link Seal és GPD kör alakú nyílástömítés

Csőlezáráshoz fúrt lyukaknál vagy befalazó karommal ellátott béléscsőnél. EPDM-ből vagy lángálló szilikonkaucsukból készült íves keresztmetszetű elemek a csőátmérőtől függő számban csavarokkal és toldó elemekkel egymáshoz rögzítve. A feszítőcsavarok meghúzásával a rendszer a cső és a furat palástja között megduzzad és kitölti a hézagot.

Alkalmazás: robbanásveszélyes területeken, talajvíz elleni védelem.

Jellemzők: J, K.

 

 

 

BST kábelátvezetések EMV rendszer

Egyesíti a moduláris átvezetési rendszer előnyeit egy elektromágneses védelmi ernyő tulajdonságaival. A modulban található rézcsík vezetést biztosít a kábel és a keret között, ezáltal a felmerülő túlfeszültséget leföldeli.

Jellemzők: B, E, F, G, H, I, J, K, L, M.

 

 

 

 

 

BST tűzgátló zsákok

A tűzvédelmi kábellezárások legegyszerűbb formája. Alkalmas építés és szerelés közbeni ideiglenes lezárásra. Könnyen szerelhető, flexibilis és ismételten felhasználható.

Alkalmazás: tűzvédelmi lezárás épületekben.

Jellemzők: C, E, F.

 

 

 

 

BST tűzmegelőző termékek

A BST Skamotec kálciumszilikát tűzvédelmi lapok fém tartószerkezetek, kábeltálcák és légcsatornák tűzvédő burkolására.

A BST szigetelő tapasz és festék kenhető és simítható, a laplezárások kiegészítő anyaga.

A BST ásványgyapot lapok 140 kg/m3 térfogatsúlyúak, tűzvédelmi kivitelűek.

Jellemzők: C, D, F, G.

 

 


 


Quick-Fix - Az új fejlesztés

 

A BST legújabb fejlesztéseként jelent meg 2001-ben a Quick-Fix rendszer, mely jelentősen megkönnyíti a megrendelő életét. Segítségével nem szükséges teljesen konkrétan tudni már megrendeléskor az átvezetendő kábelek vagy csövek átmérőjét, hiszen az új modulrendszer jelentős toleranciával bír. A különböző adapterek segítségével akár 5 mm-es átmérőváltozás is áthidalható beépítéskor!

 

Az új fejlesztés ezáltal lehetővé teszi, hogy tovább növeljük a rendszer rugalmasságát, hiszen nincs szükség új elemekre, ha az átvezetett kábelek, csövek átmérője bővítés vagy egyéb okokból növekszik.

Természetesen a Quick-Fix modulra is érvényesek a szigetelési tulajdonságok, melyeket számos vizsgálati eredmény, tanúsítvány és szabványnak való megfelelés támaszt alá.


 

Jelmagyarázat a jellemzőkhöz, engedélyekhez:

 

 

A         DIN 4102/9 ill. /11 és EN 1366/3 szerint 90 perces tűzállóság az egyszerű lezárásnál.

B            DIN 4102/9 ill. /11, ÖNorm B3836 és EN 1366/3 szerinti 90 perces tűzállóság.

C            ÖNorm B3836 szerint 90 perces tűzállóság az egyszerű lezárásnál.

D            ÖNorm B3836 szerinti 120 perces tűzállóság.

E            ÖNorm B3800 szerinti 90 perces tűzállóság az egyszerű lezárásnál.

F            Az angol szabvány (BS476/20) szerinti tűzállóság, 4 órás „integrity” és „insulation”.

G            UL és ULC Standard normák szerinti FTH tűzállóság.

H            BZS (Svájc) szerinti nyomásállóság.

I              4 bár túlnyomásig robbanásbiztos.

J             Gázbiztos

K            Vízbiztos

L            Elektromos védőernyő MIL-STD 285, 20-67 dB szerint.

M           SOLAR A60 és H120 szerint a hajóépítéshez és tengeri fúrótoronyhoz engedélyezve.

 

 

Látogassa meg a www.bst.co.at web-oldalt is.